Pikap İğne Bakımı Nasıl Yapılmalı?

28-01-2020 17:41
Pikap İğne Bakımı Nasıl Yapılmalı?
Pikap iğneleri plağa temas eden tek parçadır ve iyi korunmadığında hassas yapısı nedeniyle hasar görebilir. Hasar gördüğünce değiştirmek zorunda kalabiliriz ve bu da bize ek bir maliyete sebep olur.
 

Özellikle iğnesi nadir ve pahalı bir pikap kullanıyorsanız, neredeyse bir pikap parası daha harcayabilirsiniz. 

Plakların üzerine ses fiziksel olarak incecik çizgilerle işlenir. Pikap iğnesi bu noktada plağa temas ederek bu çizgiler arasında gezinir. Gezinirken oluşan küçük titreşimleri yükseltir ve hoparlöre iletir. Biz de böylece o çok sevdiğimiz plaklarımızı, çok sevdiğimiz plak çalarımızdan dinleyebiliriz.

Tüm bu işlemin küçük bir iğne ile olduğunu unutmamak gerekiyor. Plak üzerindeki toz ve hasar, statik enerji ve tabii iğnenin üzerindeki toz ve hasar plak oynatılırken
yüzey gürültüsüne sebep olur. Çünkü yukarıda da belirttiğimiz gibi plak üzerindeki ince çizgiler arasında iğne olması gerektiği gibi gezinemez.

Öncelikle plaklarımıza iyi bakmalı ve korumalıyız. Bu konu hakkındaki yazımızı okuyabilirsiniz. Bunun yanında iğnedeki toz ve döküntüler de sesi etkiler. Ayrıca iğnenize iyi bakar ve düzenli aralıklarla temizlerseniz(aşağıda nasıl yapacağınızı anlatacağız), doğal olarak plaklarınıza da iyi bakmış olursunuz. Çünkü başta da belirttiğimiz gibi, iğne plaklarımıza doğrudan temas eden tek parçadır. 

Kirli bir iğne size en iyi ses kalitesini duyuramaz ve atlamalara sebep olur. Plaklarınızda çiziklere ve aşınmalara neden olur. 

Peki Nasıl Temizlemelisiniz?

İğne ucu çok çok hassastır ve yapacağınız yanlış bir uygulama hasar görmesine ve kullanılmaz bir hale gelmesine neden olabilir.

Yapabileceğiniz ilk ve en az maliyetli yöntem "sihirli silgi"de denilen yöntem. Hırdavatçılarda bulabileceğiniz yumuşak süngerden küçük bir parça kesip, tablaya üstüne iğnenin ineceği yere yerleştirin. Sonra iğneyi yavaşça süngerin üzerine indirin ve tekrar kaldırın. Sünger üzerin iğneden çıkan kalıntıları göreceksiniz. Bunu çok dikkatli bir şekilde süngere artık kalıntı  bırakmayana kadar tekrarlayın.

Bir diğer yöntem iğne temizliği için üretilen fırçalardır. Bu fırçaların bazıları temizleme sıvılarıyla beraber gelse de, sıvı temizleme ürünü kullanılması önerilmez. Fırçayı kullanmak için, iğnenin üzerinde arkadan öne doğru, plağın döndürdüğü yönde hareket ettirin.

Bunlardan farklı başka yöntemler olsa da bu ikisi en bilinen ve tercih edilen yöntemlerdir. 

Müzikle kalın..
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.